ciekawostki na bieżąco

You are here

Znaczenie instruktaży w podnoszeniu jakości w firmie

Obecnie prowadzenie firmy jest jednym z najtrudniejszych zadań jakie można na siebie wziąć. By sprostać sprawie należy posiadać szczególne cechy charakteru. Pewną z najbardziej pożądanych jest zdolność reagowania na przekształcającą się rzeczywistość jak też dostosowanie się do przemian. Jednakże aby reagować na zmiany konieczna jest wiedza jak najbardziej bieżąca. Naturalnie nikt nie jest w stanie samodzielnie znać się na wszystkim.
audyt
Author: Wales Audit Office / Swyddfa Archwilio Cymru
Source: http://www.flickr.com
Skutkiem tego powstały rozmaitego rodzaju firmy szkoleniowe, jakie dostarczają nam przydatnej i zawsze bieżącej wiedzy. Mogą one dotyczyć wielu dyscyplin, począwszy od tematów powiązanych z podstawową działalnością firmy. Wiadomo że okresowo pracownikom dobrze by było z jednej strony przypominać już znane wiadomości, zaś z drugiej strony już posiadaną wiedzę rozszerzyć o nowe dane. Jedne ze szkoleń są obowiązkowe, jak dla przykładu instruktaże z przepisów BHP - pracobiorcy winni przechodzić je periodycznie co pięć lat (dla pracowników administracyjnych) natomiast co 12 miesięcy na stanowiskach o dużym zagrożeniu.

Sytuacja gmatwa się jeszcze bardziej kiedy konieczne jest wprowadzenie norm jakościowych. Przed wejściem zmian nieodzowne jest nie tylko wykonanie należytego instruktażu dla kadry decyzyjnej, potrzebne jest wykonanie badania sytuacji procedur jakościowych stosowanych w przedsiębiorstwie. Audytor ISO ma za zadanie
ISO
Author: Ken Teegardin
Source: http://www.flickr.com
zbadać sytuację w przedsiębiorstwu za pomocą ankiety komponującej się z paru bądź paręnastu pytań. Odpowiedzieć na nie muszą pracownicy firmy - iso.org.pl/uslugi-zarzadzania/audity-systemow/.




By jednakże ankieta przyniosła przydatne dane niezbędne będzie stworzenie przyjaznej atmosfery, tak ażeby pracownicy nie bali się ujawnić czasami trudnej prawdy na temat stosowanych zasad. Przykładowa sytuacja w której nasze przedsiębiorstwo odwiedzi audytor ISO to moment wdrażania normy GHP, zatem europejskich zaleceń tyczących się higieny w czasie procesu produkcyjnego, szczególnie ważne jest to w przypadku produkcji żywności. Wprowadzenie zaordynowań GHP jest wstępem do wprowadzenia o wiele bardziej skomplikowanej procedury zachowania jakości tyczącej się znacznie szerszych zagadnień aniżeli tylko higiena - dowiedz się więcej.